יום ש', יא’ באדר א' תשע”ט
דף הבית
|
הרשמה לרשימת תפוצה
|
ספר אורחים
|
כתבו לנו
|
אודות וזכויות יוצרים
|
ניהול
ראשי
חברתיות וחיבוריות
חיפוש באתר
חברתיות וחיבוריות
הגנה מפני דליפת מידע אישי בשוגג
מידי פעם אנו נדרשים לשוב ולהתמקד בהגנה מפני הונאות ברשת, והפעם – מסירת פרטים אישיים בשוגג. לא מה עושים שזה קורה, אלא איך למנוע זאת מראש.
פרידה משירותי המדיה בכבלים
בשקט בשקט סוף שירותי המדיה בכבלים קרוב הרבה יותר ממה שנראה.
האם ניתן להשיב את הויקיפדיה לציבור?
הויקיפדיה היא המיזם הציבורי האינטלקטואלי המרשים ביותר, אם לא גם הגדול ביותר שקם מאז ומעולם. חזון הויקיפדיה הוא חזון אוטופי בעל ערך חברתי ושיתופי רב, אך מתוך הסתכלות ביקורתית עיונית, ומה קורה בפועל, עולים סימני שאלה שצריכים להטריד את הציבור המשתמש בנכס אינטלקטואלי מרשים זה, באשר לבסיס מהות הויקיפדיה, דרך התנהלותה ובמיוחד עתידה, שסימני הזהרה שעל הקיר גדלים ומתבהרים, ומזהירים על סכנה של ממש לרלוונטיות שלה לכל שוחר דעת. במאמר שני חלקים מרכזיים: (1) ניתוח ביקורתי של חזון ויקיפדיה, ודרכי הפעולה, כפי שעוצבו בתחילת דרכה, לשם הבנת הקשיים והכשלים שבהווה, כולל הביקורת שבשיח הציבורי כיום על איכות ומהימנות המידע בה. (2) הצעות למתווה שינוי בונה- לאחר שהבנו מה מתרחש בפועל, נשאל עצמנו מה והאם ניתן לעלות באופן משמעותי את איכות, שלמות ומהימנות המידע שבויקיפדיה.
המהותי והשגוי בתפיסת המדיה החברתית כתקוות הארגון והפדגוגיה
תפיסות שגויות ביישום למידה שיתופית הלכה למעשה, נובעות בין השאר, מהשיח הציבורי השגוי סביב המושג "רשת חברתית", שעסוק יותר במגמה תאורטית וספקולטיבית שאיננה נסמכת על טבע החברה האנושית. השיח מתיימר לגבש מתווה ארגוני אידיאלי של התנהלות חברה אנושית כ"רשת" שוויונית לכאורה, נטולת היררכיה וניהול מלמעלה. נראה כאן שתפיסה זו שגויה, אינה מציאותית, ובעיקר פוגמת ביישום ההולם והמתאים בחינוך, בעצם המושג למידה בכלל, ובלמידה חברתית/ שיתופית בפרט.
הצטרפת לקבוצה בווטסאפ: עקרונות התנהלות שכדאי לאמצם ולהפנות לכל חבר בקבוצה
צרת קבוצה בווטסאפ? אתה חבר בקבוצת ווטסאפ? - מומלץ להעביר את הלינק לכל אחד בקבוצה, לעקרונות התנהלות שישעו את החיים טובים יותר, וכך נהנה באמת מהיתרונות של הקבוצה , ולא מהמועקות נילוות.
WhatsApp – האם וכיצד ניתן להחזיר את השד לבקבוק
אברום רותם, 12/2013: במאמר זה נסקרות השלכות השימוש בשירות ווטסאפ WhatsApp: בהשלכות האישיות, החברתיות והטכנולוגיות. נמצא סקירה של מהו השירות, פרוט בעיות האבטחה של השירות, אודות הפגיעה בפרטיות, השלכות תנאי השירות המוכתבים ונכפים על המשתמש, והמלצות להתמודדות בהשלכות בהבטים טכניים, ובעיקר- עיצוב ואימוץ נורמות התנהלות הולמות כאדם פרטי, והנחלה לתלמידים.
תקלות והתקלות בשגרת הרשת
רותם ואבני (12-2013) פתאום קמה החברה האנושית בוקר אחד, ומוצאת עצמה שרויה במציאות חברתית שלא הייתה מעודה. היא עומדת בהשתאות ובחוסר אונים מסוים לנוכח אתגרים שמזמנים האמצעים החדשים, כמו שירותי שיתוף ברשת, התקנים אישיים צמודי גוף, ניידים וטאבלטים למיניהם בגדלים שונים. האפשרויות הטמונות באמצעים אלה, להיטיב או להרע, מעמידות בפני החברה אתגר חברתי-תרבותי-חינוכי עצום, להבניית נורמות התנהלות, ולדחייה וצמצום של נורמות שליליות. אך הסוגיות החדשות שעולות אינן נסבות רק בהקשר של פוגענות ועבירה על חוק, אלא סביב התנהגויות שוטפות של כל אדם ואדם, שבעצם עשייתן התמימה עלולות ליצור תקלות והַתְּקָלוֹת. מצבים אלה מזמנים עיצוב נורמות התנהגות הנותנות מענה לבעייתיות העולה מכך. במאמר התמקדות ב- 5 היבטי התנהלות, ופרוט האתגרים המרכזיים בכל היבט
למשתמש וליוצר במדיה החברתית – סוגיות זכות יוצרים
אברום רותם ועידית אבני (יוני 2013): במאמר זה נפרוש את "התמונה הגדולה" של סוגיות זכות יוצרים במדיה חברתית, את סוגית רווחת הציבור מול חופש הזכות לקניין של הפרט, ולמי שייכת זכות היוצרים במידע המועלה במדיה חברתית – ליוצר, למשתמש או שמא לספק השירות. בחלקו השני של המאמר מפורטות המלצות כיצד לשמור על זכות יוצרים כיוצר וכמשתמש במדיה החברתית, וכן כיצד להימנע מפגיעה בפרטיות וכבוד האדם במדיה החברתית.
מדריך למורה - הוראה למידה ברשת חברתית
אבני ורותם (דצמבר 2012): במדריך זה נמצא הגדרות של מהות רשת חברתית, אמצעי היישום הטכנולוגיים של רשת חברתית, מרכיבי מפתח ברשת חברתית, והבחנה בינה לבין כלים שיתופיים מקוונים אחרים, ועיקרו - המלצות קונקרטיות, הנגזרות מרציונל הוראה-למידה שיתופית, ליישום ברשת חברתית הלכה למעשה.
הפייסבוק 2012 בחינוך - "לחשב מסלול מחדש" (רותם ואבני, 2012)
לאור עדכון כלי הפייסבוק בשנה החולפת (2011), ולאור התנסויות ופיתוח תובנות בעקבות ניהול קהילת למידה בפייסבוק, כמודל לשימוש במדיה חברתית דיגיטלית בחינוך, אנו מציעים במאמר התייחסות מעודכנת ל- 2012 למכלול סוגיית שילוב הפייסבוק בחינוך בכלל ובהוראה ולמידה בפרט, הנחיות ליישום הוראה ולמידה באמצעות הפייסבוק, והתייחסות מתווכת להסדרת השימוש בפייסבוק 2012 בחינוך.
פייסבוק 2012 בחינוך - יישומים, כלים ואפליקציות לחינוך. (רותם ואבני 2012)
במאמר זה מוצעים יישומים אפשריים לשם הוראה-למידה באמצעות הפייסבוק וכלים ואפליקציות חינוכיות, עדכניים לפייסבוק 2012, שניתן להפעיל אותם לצרכים אלה.
אלימות ברשת של ילדים ומתבגרים - מתאוריה למניעה
הבט "המכוער" בו ילדים ומתבגרים "מבית טוב" פוגעים בחבריהם ובאחרים באמצעות המדיה החברתית, והצעות למניעה לבית הספר ולהורים. כתב אברום רותם דצמבר 2011
שינוי הגדרות פרטיות בפייסבוק
אברום רותם ועידית אבני (מרץ, 2011) בהמשך למידע "רשת חברתית" באתר "מתקוונים לאתיקה" מובאות בזאת הנחיות לשינוי הגדרת הפרטיות בפייסבוק. הגדרות הפרטיות בפייסבוק משתנה לעת לעת כתוצאה מהביקורת הציבורית. הוראות אלה עשויות להיראות קצת אחרת בעתיד, אך הבנת האפשרויות תקל עליכם מאד מעתה והלאה לשמור על הפרטיות שלכם ברשת כפי שאתם בוחרים, ולשנות אותה בכל עת
אסופת חוקי מדינות (ארה"ב) בנוגע לשימוש באינטרנט בחינוך.
דר' אברום רותם ועידית אבני, מרץ 2011. לשם היכרות ולמידה, מובאת בזאת סקירה של חוקים העוסקים בגלישה בטוחה ובפגיעה מקוונת במערכות החינוך במדינות בארה"ב. לכל מדינה מובאים עיקרי הדברים בעברית + הפניה למקור החוק (שהוא באנגלית כמובן). במאמר מובאות תובנות מהמידע הרב הטמון בחוקי המדינות (ארה"ב), אסופת תקצירי החוקים, על פי מדינות, כולל הפניה לחוק עצמו כפי שמופיע ברשת. לשם השלמת התמונה, מפנה המאמר את תשומת לב הקוראים לחוזרי מנכ"ל בנושא בישראל נכון למרץ 2011.
פאיניקת פייסבוק - הסכנות ברשת זה לא מה שחשבתם .
אברום רותם ועידית אבני, פברואר 2011 נתונים ממחקרים וסקרים מתוקפים מראים שהפאניקה סביב השימוש בפייסבוק מופרזת. ילדינו מוגנים בו, יותר מאשר בבית הספר וברחוב.
נוהל שימוש ברשת חברתית בבתי הספר
אברום רותם ועידית אבני (אוקטובר 2010)מתוארת בזאת הצעה לנוהל שימוש בית הספר במדיה חברתית, לצד רציונל והסבר.
המורה במלכודת הרשת החברתית- מורה או חבר?
אברום רותם ועידית אבני (מאי 2010). לצד הרווחים הפדגוגיים והאישיים מהקשרים והאינטראקציות ברשת החברתית עם תלמידים, מרבית המורים עדיין אינם מודעים לבעייתיות, לדילמות ולמלכודות העלולות לצוץ מהתנהלות זאת. מאמר זה מתייחס לסוגיות העיקריות העולות מקשר מורה- תלמיד ברשת החברתית, ולאתגר העומד בפני המורים, מנהלי בתי הספר והמנהיגות החינוכית – כיצד להתמודד עם סוגיות אלה ולמנוע מלכתחילה את הבעייתיות שבהן.
פרסום, מיתוג ושיווק בית הספר בפייסבוק
עידית אבני ואברום רותם (יוני 2010)
רשת חברתית חינוכית
אברום רותם ועידית אבני (2008). במאמר זה נבחן את מאפייני הרשת החברתית, נדון בקצרה בצרכי פעילות חינוכית מקוונת, ננתח על אילו צרכים חינוכיים עונה הרשת החברתית ונמליץ על דרכי הפעלתה בחינוך.
פגיעה מקוונת - Cyberbullyig
עידית אבני ואברום רותם (2010). מה היא פגיעה מקוונת מניעה ודרכי תגובה.
החוק – מפלטו של הלא מוסרי ברשת.
אברום רותם ועידית אבני (2010). מדוע אנשים בעלי עמדה והשפעה על הציבור באופנים רבים ומגוונים, לא רק זה שאינם נוקטים עמדה בהירה וברורה לגבי נחיצות קיום נורמות התנהגות ראויות ברשת, הם מחפשים את הפתרונות דוקא בחוק – כשיותר ויותר מתבהר שבחוק לא יימצא לכך מענה?
הטוקבק כראי של חברה מוסרית .
אברום רותם (2008). בויכוחים הנמשכים אודות לגיטמיות הטוקבקים, כמו גם תופעות דומות אחרות הדומות לטוקבק ברשת האינטרנט, יש להכניס גם ממד של אתיקה אישית ומוסר חברתי, גם אם, כפי שנראה, לא ניתן לנמק זאת בנימוקים רציונאליים של כדאיות או סיבה ותוצאה. הבערות, הצדקנות, ההיתממות והחמדנות הכרוכים בשימור תרבות הטוקבקים כפי שהיא היום: מתן זכות תגובה לכל אחד ללא זהות , ללא (כמעט) שיקול דעת של עורך, מעצימים פני חברה ההופכת יותר ויותר ללא מוסרית , כאשר הטוקבקים כמשל, הם מראה טובה לכך.
רשת מסרים קצרים בחינוך- טוויטר כקפיצת מדרגה בניהול למידה
אברום רותם (אפריל 2009)
נושאים
רלוונטי תמיד
עזר למורה מקוון
מה התחדש
חברתיות וחיבוריות
הוראה למידה מקוונת
המורה המקוון
סביבת למידה מקוונת
אפיון והערכה
בלוגים אודות תרבות הרשת והשני על רוח
כתבו לנו ואודות
הזמנת הרצאות
"מתקוונים לאתיקה"
אומרים עלינו
ספר אורחים